top of page
Depositphotos_386227924_XL.jpg

Jicht in de vingers

Jicht kan zomaar ineens opduiken in de vingers en is vaak bijzonder pijnlijk. Op deze pagina leggen we uit hoe het ontstaat en hoe je toekomstige aanvallen kun voorkomen.

Al meer dan 5.431+ gedownload

Direct weten hoe je jicht structureel kunt aanpakken? Download dan nu gratis het alternatieve jicht behandelplan. Al meer dan 5.431+ keer gedownload en gebaseerd op de wetenschap.​

Depositphotos_386227924_XL.jpg

Symptomen 

Soms is de pijn bij jicht in de vingers draaglijk. Echter, meestal is dat helaas niet het geval. De pijn kan dan zo intens zijn dat actief gebruik van de handen niet meer mogelijk is.

De symptomen van jicht in de vingers omvatten:

  • Onverdraaglijke gevoeligheid

  • Warmte, zwelling en ontsteking

  • Schilferende, jeukende huid

  • Meestal in de nacht een snelle toename van de pijn, gevolgd door een afname van de pijn over enkele dagen

  • Beperkte bewegingsvrijheid van de aangetaste vingers

  • Koorts, misselijkheid en braken

 

Jichtknobbels of tophi

Als je jicht hebt, kunnen knobbels ontstaan onder de huid. Die noem je jichtknobbels of tophi's [1]. Vaak zijn ze niet pijnlijk, maar wel ongemakkelijk en esthetisch onaantrekkelijk. Niet iedereen met jicht ontwikkeld tophi. Echter, verschijnen er knobbels, dan worden het er vaak meer en blijven ze groeien.

icon-oorzaak.png

Oorzaak

Jicht is een aandoening die ontstaat wanneer het lichaam urinezuur omzet in kristallen en deze afzet in gewrichten, vaak in vingers en tenen. Wist je dat deze omzetting eigenlijk een beschermingsmechanisme van het lichaam is? En nog belangrijker: dat je dit proces kunt beïnvloeden? 

Ontstaan van urinezuur

Urinezuur is een bijproduct van het metabolisme. Het wordt gevormd bij de afbraak van purines, die vrijkomen bij celvernieuwing en de vertering van bepaalde voedingsmiddelen [2].

Noodmechanisme

​Urinezuur circuleert door het bloed en is giftig. Wanneer het lichaam moeite heeft om het af te voeren, treedt er een beschermingsmechanisme in werking. Het verzamelt alle urinezuur, zet het om in kristallen en slaat deze op bij gewrichten rondom de tenen, voeten of vingers. Hoewel de precieze reden nog onderzocht wordt, lijkt het erop dat het lichaam deze strategie kiest om vitale organen te beschermen.

 

Ontzuren

 

Er is een effectieve manier om het lichaam te ondersteunen bij het afvoeren van urinezuur: ontzuring. Met basische supplementen kun je de zuur-base balans in het lichaam optimaliseren [3-6]. Dit kan niet alleen de jichtklachten verminderen, maar op lange termijn zelfs helpen voorkomen.

Depositphotos_386227924_XL.jpg
icon-behandeling.png

Behandeling

Bij een jichtaanval in de vingers is het belangrijk om geen druk meer op de vingers uit te oefenen.

  • Gebruik een natte doek om de pijn te verlichten, maar vermijd extreme kou, omdat dit de ontsteking kan verergeren.

  • Neem een pijnstiller om de pijn te verzachten.

 

Nadat de pijn is afgenomen, is het belangrijk om de vingers weer te bewegen. Doe je dit niet? Dan kunnen stijfheid en krampen ontstaan. Ook kunnen klachten ernstiger terugkeren.

Beweeg je vingers dus regelmatig, maar zorg ervoor dat er niet te veel druk op komt. Vermijd intensieve sportactiviteiten of het tillen van zware voorwerpen.


Voedingstips

Voor mensen die jicht hebben, is het essentieel om weloverwogen voedingskeuzes te maken [4,6].

Hieronder staan enkele belangrijke tips op een rijtje. Voor een uitgebreid jicht-dieetplan kun je het behandelplan downloaden, daarin staat ook een gratis jichtweekmenu en een purinelijst.

  • Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende water drinkt, minstens 1 à 2 liter. Combineer dat met wat glazen basisch water. Dit draagt bij aan het efficiënt afvoeren van zure afvalstoffen, zoals urinezuur [6].

  • Drink geen alcohol en vermijd geraffineerde suikers [7].

  • Beperk de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines, omdat deze de productie van urinezuur kunnen verhogen [8].

Structurele aanpak

Hoewel sommige medicijnen de acute symptomen van een jichtaanval kunnen verlichten, bieden ze geen blijvende oplossing. Gelukkig is er een alternatieve benadering die gericht is op het aanpakken van jicht bij de bron.

Deze aanpak richt zich op het principe van ontzuring van het lichaam. Het doel van ontzuring is om de overtollige zuren, zoals urinezuur, systematisch uit het lichaam te verwijderen.

Door het lichaam te ontzuren met basische supplementen, voorkom je de ophoping van urinezuurkristallen. Dit vermindert jichtaanvallen, of laat het risico op toekomstige jichtaanvallen zelfs helemaal verdwijnen.

Download hier het alternatieve jichtbehandelplan, inclusief ontzuringsschema, jichtweekmenu en andere leefstijltips. Gebaseerd op de wetenschap [3,4,6,9,10].

Ontzuren? Hier vind je basische suppletie

Online verkrijgbaarheid
Contactformulie
Bronnen

[1] Ma, L., et al. (2018). Clinical characteristics associated with subcutaneous tophi formation in Chinese gout patients: a retrospective study. Clinical rheumatology, 37, 1359-1365. 
[2] Zhang, Y., et al. (2012). Purine-rich foods intake and recurrent gout attacks. Annals of the rheumatic diseases, 71(9), 1448-1453. 
[3] Zhang, Y., et al. (2022). Healthy lifestyle counteracts the risk effect of genetic factors on incident gout: a large population-based longitudinal study. BMC medicine, 20(1), 1-12. [4] Yokose, C., et al. (2021). Dietary and lifestyle-centered approach in gout care and prevention. Current rheumatology reports, 23, 1-15. [5] Gout. Geraadpleegd op 15 augustus 2023 van: https://www.cdc.gov/arthritis/types/gout.html [6] Kanbara, A., et al. (2010). Urine alkalization facilitates uric acid excretion. Nutrition journal, 9, 1-5. 
[7] Lei, L., et al. (2018). Dietary sodium intake and serum uric acid: a mini-review. Pulse, 6(1-2), 124-129. [8] Zhang, Y., et al. (2012). Purine-rich foods intake and recurrent gout attacks. Annals of the rheumatic diseases, 71(9), 1448-1453. [9] Pillinger, M. H., & Mandell, B. F. (2020, June). Therapeutic approaches in the treatment of gout. In Seminars in Arthritis and Rheumatism (Vol. 50, No. 3, pp. S24-S30). WB Saunders. [10] Kakutani-Hatayama, M., et al. (2017). Nonpharmacological management of gout and hyperuricemia: hints for better lifestyle. American journal of lifestyle medicine, 11(4), 321-329.

Vragen over jicht?

Neem contact op voor persoonlijk advies. Dat kan via het contactformulier of telefonisch: 

NL: 020 262 14 12
BE: 03 456 27 77

Nieuws en tips over jicht ontvangen?
Bedankt voor het abonneren!

Bedankt voor je bericht!

© jicht.nl is een uitgave van Stichting Zuur-Base kennis

bottom of page